...

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Bölüm Hakkında

BÖLÜM HAKKINDA  

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü 2007 yılında kurulmuş, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı Güz Döneminden itibaren 30 öğrencisiyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölümümüzde normal ve ikinci öğretim programlarında eğitim-öğretim devam etmektedir. 

2007 yılında kurulmuş olan ve 2014 yılından itibaren öğrenci almaya başlayan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü yetiştireceği uzmanlarla geniş bir alana yayılmış olan Türk milletinin dil, edebiyat ve kültürünün öğrenilerek bugünkü Türk Topluluk ve Devletleri ile karşılıklı edebi, ekonomik ve sosyo-kültürel yardımlaşmanın sağlanması, eserler üretilmesi ve bu alanlarda çalışacak gerekli bilim adamlarının yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Türk dili, başlangıcından günümüze kadarki tarihî akışı içinde kendi doğasından kaynaklanan değişmeler, farklı coğrafyalarda bulunması ve sosyo-kültürel çevrelerle ilişkisi sonucu değişikliklere maruz kalmış, çeşitli kol ve diyalektlere ayrılmıştır. Eski devirlerde bu farklılıklar pek bariz olarak hissedilmese de 20. yüzyılda dış etkenlerin zorlamasıyla daha belirgin hale gelmiştir. Bu yüzyılda Rusların Türk boyları arasında tarih boyunca sürekli var olan iletişimini koparmak amacıyla alfabe değişikliği ve lehçeleri dil haline getirme çalışmalarının başarılı olduğu söylenebilir. Bugün yapılan bu çalışmaların sonucu olarak Türk dili dünyada yirmi sekizin üzerinde yazı ve konuşma diline ayrılmıştır. Günümüzde Türk Dili Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan Cumhuriyetleri’nde; Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Karaçay-Balkar, Dağıstan, Nogay, Tuva, Saha (Yakut), Hakas, Altay özerk cumhuriyetlerinde ve değişik bölgelerde konuşulmakta ve yazılmaktadır. 
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde: 

Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Güney-Batı Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz, Horasan ve Halaç Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Güney-Doğu (Özbek/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Güney-Doğu Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Özbek, Uygur, Salar ve Sarı Uygur Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Kuzey-Batı Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız, Karakalpak, Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay, Karaim Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Kuzey-Doğu (Saha, Tuva, Hakas, Altay) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Kuzey-Doğu Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Yakut (Saha), Hakas, Tuva, Şor Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Çuvaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Çuvaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Çuvaş Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarih ve kültürleri öğretilmektedir. 

Bölümde dört yıllık Lisans ve Tezli Yüksek Lisans Programı uygulanmaktadır.

Mezunlarımızın Çalışma Alanları

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunlarına “Türkolog” unvanı verilmektedir. Bölüm mezunları Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında, özel okullarda veya dershanelerde Türk Dili ve Edebiyatı/Türkçe öğretmeni olarak çalışabilmektedirler; ayrıca, yurt içinde ve yurt dışında akademik kariyer yapma, Atatürk Kültür Merkezi ve Türk Dil Kurumu'nda uzmanlık ve uzman yardımcılığı ile TRT'de ve Kültür Bakanlığı'nda çeşitli görevler yapabilmekte, Türk Cumhuriyetleri'nde bulunan üniversitelerde ve bu cumhuriyetlerle iş yapan çeşitli kuruluşlarda görev alabilmektdirler. Son yıllarda önemli bir iş alanı olarak ortayan çıkan Yabancılara Türkçe Öğretiminde, çoğunlukla Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunları tercih edilmekte ve Yunus Emre Enstitüsü'nün değişik ülkelerdeki Kültür Merkezleri Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunlarına iş olanakları sunmaktadır. Kısaca Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Mezunları:

1. MEB'e Bağlı okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

2. MEB'e Bağlı Okullarda Türkçe Öğretmeni

3. Üniversitelerde Türk Dili Okutmanı ve Araştırma Görevlisi 

4. Kültür Bakanlığı Bünyesinde Araştırmacı 

5. Misyon Kuruluşlar ve Türk Kültür Merkezlerinde Okutman

6. TDK, AKM ve TRT gibi kurumlarda Uzman olarak görev yapabilmektedir.