...

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Atadan Balaya Köktürk Tamgaları Sergisi ve Konferansı

Atadan Balaya Köktürk Tamgaları Sergisi ve Konferansı

Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından hazırlanan Kongre ve Kültür Merkezindeki Beyaz Salonda “Atadan Balaya Köktürk Tamgaları Sergisi”, akabinde de Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in konuşmacı olduğu “Türk Dilinin Yaşı Meselesi ve Köktürk Tamgaları” başlıklı konferans düzenlendi.

Başta Türkoloji sahası öğretim üyeleri ve öğrencileri olmak üzere Üniversitemizin farklı fakülte ve bölümlerinin yoğun katılımı olduğu  program, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma KARİPCİN’in sergi açılışıyla başladı. Sergide Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan ve üzerinde Köktürk Tamgalarının olduğu çeşitli materyaller gösterildi. Materyallerde Türk Dil ve Kültür kaynaklarından alınma özlü sözlerin Köktürk harfleriyle farklı yöntemler kullanılarak yeniden ve sanatlı bir biçimde oluşturulması katılımcıların büyük ilgisini çekti.

Sergi açılışından sonra Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Beyaz Salonda Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in konuşmacı olduğu “Türk Dilinin Yaşı Meselesi ve Köktür Tamgaları” başlıklı konferansa geçildi. Konferansta Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın sonrasında Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencilerince hazırlanan sergi materyallerinin tasarım ve yapım sürecine dair video ve slayt gösterisi izleyicilerle paylaşıldı ve ardından Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN sahneye davet edildi.

Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in sohbet havası şeklinde gerçekleştirdiği konferansta “Türk Kimdir? Türk Yurdu Neresidir? Türkler Nerelerde ve Ne Zaman Yaşamıştır? Türklerin kullandığı alfabeler dünyanın hangi yörelerinde tespit edilmiştir? gibi sorulara cevap arandı. Öğrencilerle soru-cevap düzleminde devam eden konferansta “Köktürk Tamgalarının Yayılma Sahaları”, “Köktürk Tamgaları Konusunda Çalışan Büyük Türkologların Görüşleri ve Çalışmaları”, “Türkiye’de ve Dünyada Köktürk Tamgalarıyla Yapılmış Abide Eserler” gibi konular üzerinde duruldu. Büyük Türkolog Prof. Dr. Osman Nedim Tuna’nın Türkçe ile Sümerce Arasındaki İlgi ve Türkçenin Yaşı Meselesine de değinen Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türk dilinin dünyanın en eski dili olarak bilinen Sümerceyle yaşıt olduğunu hatta daha da eskilere götürülebileceğini söyleyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konudaki çalışmaları ve perspektifini de izleyicilerle paylaşarak büyük beğeni topladı. 

Konferans, konuşmacı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’e teşekkür belgesi, günün anısına hazırlanan hediyenin takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.